Blog Post

ELS ADOLESCENTS I LES XARXES SOCIALS

  • 11 novembre, 2017
  • Blog

Detall

En l’actualitat Facebook és una de les xarxes socials més importants del món amb milions d’usuaris. Però per als adolescents aquesta xarxa social ha quedat una mica enrere, pràcticament obsoleta. Ara, els adolescents busquen noves xarxes que els ofereixin més beneficis i formes més dinàmiques d’expressar-se.
Els adolescents es caracteritzen per ser grans consumidors de tot allò relacionat amb la imatge (fotografies, vídeos,…), per valorar tot allò que és efímer molt més que generacions anteriors i per voler compartir els seus pensaments i idees, els seus passatemps i el que els passa dia a dia.
Aquestes són algunes de les xarxes preferides pels adolescents:

1.Instagram
Aquesta xarxa social és la més destacada pels adolescents que prefereixen pujar fotos i vídeos casolans de poca durada. La seva descripció de perfil pot ser dinàmica per mostrar la seva personalitat.
També poden trobar perfils d’Instagram sobre diferents temes com acudits, menjar, exercicis, maquillatges, etc. És una xarxa social variada que et permet expressar i alhora establir converses amb els amics a través de xats o contactes directes. La imatge és clau per als adolescents avui i aquesta xarxa és per sobre de tot, imatge

2.Twitter
És la xarxa social més instantània per informar i escriure frases en 280 caràcters. Els joves poden expressar els seus pensaments amb frases o les seves pròpies idees. També poden adjuntar una foto, el que torna atractiva aquesta xarxa social.
Sobretot el que més crida l’atenció als usuaris de Twitter són els famosos hashtags (# etiquetes) que són usats a tot el món i tornen interactiva la xarxa social. Fins i tot els adolescents fan servir els hashtags fins tornar-los tendència.

3.Pinterest
Caracteritzada pels seus taulers i pins, Pinterest és una xarxa variada en la qual pots trobar taulers de diversos temes, els quals pots guardar fent pin it. Així pots guardar les teves pins del que t’interessa i organitzar-los amb el nom que prefereixis.
Pinterest s’ha convertit en una plataforma entretinguda per als adolescents ja que troben els seus gustos preferits i ho poden emmagatzemar juntament amb els llocs web. Normalment és una xarxa més usada per les dones que pels homes.

4.Tumblr
És com una mena de blog on es pot barrejar fotos i vídeos. És una forma més dinàmica de narrar el que va succeint, interactuant a partir de les teves eines audiovisuals. Els usuaris de Tumblr no han de tenir por de les terceres persones que puguin veure el contingut del seu bloc. Per això els adolescents són els que sobre tot fan servir aquesta xarxa per mostrar el seu dia a dia sense preocupar-se per la seva privacitat. La xarxa té un punt d’efímera, i això és ben valorat.

5. Snapchat
Snapchat és la xarxa social preferida pels usuaris que no volen deixar rastre de les seves comunicacions a internet. Aquesta aplicació consisteix en enviar fotos o vídeos entre els contactes, però només romanen entre 1 a 10 segons i després s’esborren automàticament.
Si es vol guardar aquesta informació es pot fer una captura de pantalla o descarregar la imatge o el vídeo. És una de les formes més dinàmiques per comunicar-se amb els amics.

6. Youtube
Cada cop amb una influència més real entre els joves, comença també a fer furor entre els adolescents. Tant pel que s’hi pot trobar (alguns youtubers són autèntics influencers ara mateix) com pel que s’hi pot exposar.
Atès que tecnològicament els adolescents ja són nadius digitals, no té massa complicació l’accés a Youtube i el fet de poder fer vídeos amb uns mínims de rigor i qualitat, tot i que l’important per a la majoria és el que hi posen, no tant com li posen.

7. Whatsapp i Telegram
Entre d’altres, aquestes dues aplicacions de telefonia mòbil que neixen bàsicament com a alternatives als SMS, evolucionen d’una manera molt ràpida cap a autèntiques xarxes socials. Probablement més focalitzades i de grups més petits, però amb una influència més que notable entre els adolescents d’avui fins al punt que moltes de les seves comunicacions es fan a través d’aquests mitjans.
Cal tenir present que gairebé el 58% dels nens/es d’entre 10 i 15 anys disposen de telèfon mòbil, i el 92% s’han connectat a internet per -en aquest ordre- consultar les xarxes socials, mirar el correu electrònic, xatejar i fer deures o treballs escolars. Els adolescents d’ara són nadius digitals i a través d’internet tenen les portes obertes al món i accés a continguts il·limitats. Aquest és un dels grans canvis respecte a generacions anteriors. L’allau d’informació ara és més gran però això també pot ser utilitzat en positiu
En aquests moments les xarxes socials tenen fluctuacions importants i canvis que les fan pujar, baixar i també reinventar-se. N’hi ha de noves, i n’hi ha fins i tot que desapareixen.
Cal estar doncs amatents per saber quina és la que està més de moda i quin format agafa. Per exemple el cas de whatsapp o de telegram que comencen com a eines per a enviar missatges de telefonia acaben, o poden acabar, per convertir-se en autèntiques xarxes socials o en complements de les xarxes més grans, i per descomptat sent més utilitzades que les xarxes més clàssiques.
Per exemple, Facebook, que ha perdut una part important de públic jove reorienta la seva estratègia a partir d’Instagram i de whatsapp, que són de la seva propietat, precisament per fer la competència a una de les xarxes que més creix entre la gent jove com Snapchat.

En qualsevol cas sembla clar que el transmissor de continguts més important en un futur immediat és i serà el vídeo, i totes les xarxes s’hi acaben adaptant.

Et convidem a visitar la pàgina web, especialment la secció Systems Experience que fa una proposta de treball vivencial compartit entre pares, adolescents i acompanyants (professors, entrenadors, terapeutes, coach, etc…)

Etiquetes

Copyright 2014 / Xavi Garcia